Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 29. bře 2024 1:54:24



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 283 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Další
 OFF TOPIC VI 
Autor Zpráva
Psycho
Psycho
Uživatelský avatar

Registrován: ned 03. úno 2008 16:43:03
Příspěvky: 15999
Bydliště: Restaurační zařízení Koruna
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Však píšou, že se jim to podařilo. :)

A jinak teda živé i neživé věci jsou složeny prostě z atomů. Většina lidského těla je z uhlíku, pokud se nemýlím, stejně jako uhlí, diamanty a podobně. Živým se něco stane tehdy, když tam začnou probíhat nějaké chemické procesy či jiné energetické kejkle. :) Řekl bych, že živá bytost je strašně složitě složená z mnoha neživých věcí. :)


sob 21. čer 2014 14:42:14
Profil
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř 30. led 2008 1:34:09
Příspěvky: 5552
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Já si toho editu předtím nevšimla :) No ale když z anorganický látky vznikne organická -- to ještě chápu. Jak ta neživá věc ale začne žít? A teď myslím životem opravdu jenom to, že se to umí množit, musí to přijímat nějakou energii, aby to mohlo fungovat, a tak podobně (zatím žádnej pohyb, "myšlení", nebo volní jednání).

Jasně, máš pravdu -- těch prvků, ze kterých je složeno všechno kolem nás, je nakonec docela málo :) Pár elektronů, neutronů, protonů, ..., dál nějaký ty síly a tak podobně... Nicméně tohle podle mě není důkazem toho, že živé vzniklo z neživého...


sob 21. čer 2014 22:34:45
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Marmalade
Marmalade
Uživatelský avatar

Registrován: sob 28. kvě 2011 22:12:20
Příspěvky: 1250
Bydliště: SKARO
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Tyjo, to, co říká Max, je zajímavý.

Jinak samozřejmě Darwinovka zavlečení života z vesmíru nevyvrací, a já se blbě vyjádřila a smíchala dvě věci dohromady... Abych se opravila, zkrátka nevěřím tomu, že jsme šli přes opice. A jestli, tak určitě ne tady na Zemi. :) Nicméně nějak nad tím nemám potřebu přemýšlet (edit: Teda zrovna teď nad tím přemýšlím, ale spíš po tom nepídím, když stejně nic nevypídím), takže jsem bez argumentů a bez vize, jak jinak by to teda tady vypadalo.

_________________
we're all gonna die


Naposledy upravil Samara dne pon 23. čer 2014 8:26:14, celkově upraveno 1



ned 22. čer 2014 13:02:51
Profil Zobrazit autorovy stránky
Psycho
Psycho

Registrován: sob 08. lis 2008 13:30:31
Příspěvky: 14433
Bydliště: Bořetice (jižní Morava) nebo Brno
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Jo, Max nás dostal všechny :D


ned 22. čer 2014 20:50:08
Profil Zobrazit autorovy stránky
Psycho
Psycho
Uživatelský avatar

Registrován: pát 01. úno 2008 8:19:27
Příspěvky: 14388
Bydliště: Praha-západ
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Stáří Země se odhaduje na nějakých 4,54 bilionů let... Když koukám na českou wiki, tak tam píšou "Život tedy teoreticky mohl vznikat již od doby před 4400 miliony let".. Někde se to ale umravňuje na něco kolem 3,5 miliardy... To je hodně nepředstavitelná doba :-)
Nabízí se mi srovnání s genealogií (neb se jí pořád věnuju)... Když se podívám na 7. generaci mých předků, jedná se o lidi, který se narodili cca v druhý polovině 18. století. Sedmé generace znamená binární strom o 255 lidech. Tzn. na lidskym genomu se během cca 270 let podílí různých 254 lidí. Jestli to dobře počítám, tak je to docela slušná polívka :-) A teď si vzít ty miliardy let...
Ať už život vzniknul tady nebo jinde, tak pokud ta časová osa skutečně sedí, věřim tomu, že za tu dobu se leccos vyklube :-)


ned 22. čer 2014 20:50:52
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Shimmy
Shimmy
Uživatelský avatar

Registrován: úte 29. črc 2008 8:28:07
Příspěvky: 3448
Bydliště: Dolní Suchá (Havířov), Olomouc
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Docela mě zaujalo, že v té polévce plavaly aminokyseliny.. to je celkem nepravděpodobné, ale proč ne nakonec.. nějak k tomu dojít muselo ;)
Lindo nevím jestli to není filozofická otázka.. "co je to život" a "odkdy je to život" ačkoli jsme to možná definovávali na střední v biologii, co já vím :D Taky by mě zajímalo jak k tomu došlo, že ty shluky látek začaly žrát ostatní shluky látek, množit se atd.


pon 23. čer 2014 18:40:06
Profil ICQ
Psycho
Psycho
Uživatelský avatar

Registrován: ned 03. úno 2008 16:43:03
Příspěvky: 15999
Bydliště: Restaurační zařízení Koruna
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Říkám, pěkně to bylo popsané v té knížce Sobecký gen. Ale detaily si už nepamatuju, je to asi rok, co jsem to četl. :)


úte 24. čer 2014 7:12:00
Profil
Cigaro
Cigaro
Uživatelský avatar

Registrován: sob 21. lis 2009 19:59:56
Příspěvky: 1892
Bydliště: Oltec(Brno)
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Dřív mi darwinova opičárna připadala taková logická, vcelku dobře promyšlená. Ale teď spíš věřím na něco typu hvězdná brána, která může být vlastně celá úplně reálná, všechno se to děje a goualdi ve vesmíru lítaj ale protože lidem bylo řečeno že je to sci-fi tak to prostě sci-fi je :)

_________________
My pain is constant and sharp, and i do not hope for better world for anyone.
In fact i want my pain to be infected on others.

Obrázek
S.O.A.D.FaN
C.O.B.FaN


stř 25. čer 2014 7:42:40
Profil ICQ
Jet Pilot
Jet Pilot
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. lis 2010 13:42:43
Příspěvky: 2716
Bydliště: Brno - studium
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Klasická Darwinova teorie je už považována za zastaralou, hlavně v druhé polovině minulého století byla dost upgradována a poupravována díky dalšímu rozvoji vědy, hlavně co se týče genetiky a podobných věcí. A spíš se to bere tak, jako že je to jedna z těch nejvíce pravděpodobných teorií, ikdyž třeba mě osobně vždycky přišla hodně sympatická teorie sobeckého genu, já to beru tak, že to může být vyájemný mix obou teorií, připadá mi to i nejvíce logické a pravděpodobné.

Jinak to s tou "prapolévkou" nás učili na gymplu v biole a chemii, docela mě překvapuje že ste o tom skoro nikdo neslyšel (což je teda chyba profesora, že se o tom v hodině aspoň nezmíní, nemusí to samozřejmě tlouct do hlavy že to tak bylo na 120 %, ale jak psal Max, bylo to i v praxi ověřené a při trochu obsáhlejším vysvětlení to dává i víc smysl :) ).

Jinak Johnny, ty AMK (aminokyseliny) tam neplavaly od začátku, ty se tam vytvořily až z toho methanu, amoniaku, vodíku a vody, resp. voda teda posloužila hlavně jako ideální prostředí pro jakékoliv chemické reakce (tak je tomu i dodnes, proto je celý život na Zemi tak závislý na vodě, jakékoliv zásadní reakce tvorby enzymů, proteinů a dalších pro život důležitých látek probíhá ve vodě, zrovna tak celý metabolismus všech živin, minerálů vitaminů atd... jejich transport....). A když se podíváš, z čeho jsou methan, amoniak a vodík - uhlík, vodík a dusík, hlavně uhlík a vodík jsou základní stavební prvky všech organických sloučenin, většinou teda obsahují další navázané atomy, ale ty základní mají většinou jen sem tam dusík, kyslík... Potřebná energie k průběhu chem. reakcí pak byla dodána skrz ty bouře, takže nevidím důvod, proč by se tam ty AMK pak lehce postupně nemohly začít tvořit.

Jinak taky jak psal Max, všichni živí tvorové na Zemi jsou "postavení" na bázi uhlíku, uhlík tvoří kostru všech organických sloučenin, neboť k tomu má ideální vlastnosti, takže když se to všechno postupně takhle na sebe skládalo a vytvářely se nové a nové složitější sloučeniny, přechod z neživých na živé organismy už pak asi byl jen otázkou času. A času očividně bylo až až, takže se to postupně dotáhlo až na nás. Mohla v tom hrát velkou roli řada náhod, nehod, očividně jsme v průběhu evoluce byli nejlépe adaptovatelní, páč pochybuju, že by se od počátku nevyvíjelo i něco jiného, ale pravděpodobně se to seklo na mrtvém bodě, až to nakonec vyhynulo.

_________________
Obrázek


pát 04. črc 2014 11:50:50
Profil ICQ
Jet Pilot
Jet Pilot
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. lis 2010 13:42:43
Příspěvky: 2716
Bydliště: Brno - studium
Příspěvek Re: OFF TOPIC VI
Kurňa děcka vemte si do ruky učebnici organické chemie a přečtěte si ji, ono je to strašně jednoduché a spousta věcí vám pak bude dávat víc smysl (samozřejmě co se týče chemie, bioly a jakýchkoliv příbuzných věcí, třeba zrovna debata jak mohl vzniknout život na Zemi). Neříkám, že vám to objasní úplně všechno, ale aspoň vám to rozšíří obzory a třeba pak bude snadnější pochopit spoustu věcí, třeba vás to navede i na nové myšlenky a nápady. Mě to občas přijde strašně frustrující, že to spousta lidí zapomene nebo vůbec neví :D , ale to je asi holt deformace mojí VŠ...

Zas abych nedělala chytrou, taky sem toho od dob gymplu spoustu pozapomínala, je to docela smutné, když to člověka nutí se naučit, on to pak fakt chvíli všechno ví a pak to de zas do háje postupně :D

_________________
Obrázek


pát 04. črc 2014 12:02:16
Profil ICQ
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 283 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Český překlad – phpBB.cz